10 czerwca 2013

Sałatka z awokado (z krewetkami, porem, jabłkiem i rzeżuchą)

Dziś proponuję sałatkę z awokado serwowaną w łupinach po tym owocu. 

Awokado rozdrabnia się widelcem i dodaje się do niego pokrojone krewetki, jabłko, por oraz startą skórkę i sok z cytryny.

Sos przygotowuje się z greckiego jogurtu, majonezu, sosu pomidorowego oraz z odrobiny musztardy i czerwonej papryki w proszku.

Tak przygotowaną sałatkę wkłada się następnie w łupiny po awokado, a na wierzchu kładzie się rzeżuchę.


Składniki (na 2 porcje):

1 awokado
300 g krewetek (100 g po obraniu i usunięciu głów)
1/2 cytryny (otarta skórka + sok)
1 por (biała część)
1/2 jabłka
1 łyżeczka sosu pomidorowego
1,5 łyżki jogurtu greckiego
1,5 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
szczypta wędzonej papryki w proszku 
oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki rzeżuchy

Przygotowanie:

Krewetki umyć. Odciąć głowy i usunąć pancerze.


Zarumienić na 2 łyżkach oliwy (2 minuty z każdej strony).


Awokado umyć, osuszyć i przekroić na pół. Usunąć pestkę i łyżeczką wydrążyć miąższ, uważając żeby nie uszkodzić łupiny.


Umytego pora pokroić w piórka i ugotować na parze lub w wodzie. Odcedzić i ostudzić.


Cytrynę dokładnie umyć, osuszyć i następnie zetrzeć skórkę na tarce.


Wydrążony miąższ z awokado włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Dodać startą skórkę z cytryny i rozdrobnić widelcem.


Dodać pokrojone w kostkę krewetki i ugotowanego pora.


Następnie dodać pokrojone w kostkę jabłko oraz jogurt, majonez, musztardę, sos pomidorowy i paprykę w proszku.


Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. 


Rzeżuchę umyć, osuszyć i wymieszać z 1 łyżeczką oliwy z oliwek i szczyptą soli.


Włożyć nadzienie do łupin po awokado. 


Na wierzchu położyć rzeżuchę. Schłodzić w lodówce.



Źródło: martinberasategui.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...