24 czerwca 2013

Sałatka Waldorf

Dziś propnuję sałatkę Waldorf - z selera naciowego, orzechów włoskich i jabłka.

Przepis na tę sałatkę został wymyślony przez kucharzy sławnego w latach dwudziestych minionego wieku nowojorskiego hotelu Waldorf Astoria.

Od tamtej pory, sałatka ta dzięki swej oryginalności bazującej się na słodko-kwaśnym smaku zyskała sławę i podawana jest w restauracjach na całym świecie.



Składniki (na 2 porcje):
100 g selera naciowego
1 jabłko np. golden
60 g majonezu
2 łyżki śmietany 35%
1 łyżka soku z cytryny
30 g orzechów włoskich 
1 łyżka musztardy Dijon
sól, pieprz



Przygotowanie:

Łodygi selera naciowego umyć, obrać z włókien i usunąć liście. 
Pokroić w 0,5 cm kawałki i wrzucić do miski. Dodać ćwiartki orzechów włoskich i jabłko pokrojone w kostkę.


Wymieszać majonez ze śmietaną, sokiem z cytryny i musztardą. Posolić i popieprzyć do smaku.


Dodać sos do reszty składników i dokładnie wymieszać.


Dodać sól i pieprz, do smaku.




Źródło: La comida de la familia, Ferran Adrià.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...