7 czerwca 2013

Makaron soba z wodorostami wakame

O wodorostach pisałam już w tym poście, dzisiaj czas na bardzo popularny w Japonii, makaron soba.

Makaron soba, to makaron z mąki gryczanej spożywany w zimowych miesiącach na ciepło - w zupach z dodatkiem smażonego tofu, warzyw czy mięsa: Kake-soba, Tsukimi-soba (z surowym jajkiem), Tempura-soba (z tempurą), Kamonanban (z kaczym mięsem) itd

Latem natomiast makaron przygotowuje się na zimno: Mori-soba, Zaru-soba (z cienkimi paskami sprasowanych wodorostów nori), Soba-maki (makaron soba zawinięty w algę nori i przygotowany jak makizushi), itd. Makaron je się, mocząc każdy kęs w sosie, np.w sosie sojowym zmieszanym ze szczypiorkiem i odrobiną wasabi.

W Japonii bardzo popularne są bary/restauracje soba, w których podaje się dania przygotowane na bazie tego właśnie makaronu, taki makaronowy fast food.

Wiecie, że Japończycy podczas jedzenia dań z makaronem w formie spaghetti siorbią, wciągając kluski w taki sposób, w jaki robią to u nas dzieci?. Dla Japończyka jeść makaron czy zupę bezgłośnie to tak, jakby pozbawić się połowy przyjemności.


Dzisiejszy przepis na makaron soba, to zimne danie z wodorostami wakame, prażonym sezamem, świeżą kolendrą, miętą i rzeżuchą, w pikantnym sosie z czerwoną papryką chili, sokiem z limonki i świeżym imbirem.


Składniki (na 2-3 porcje):

1 ogórek
1 łyżeczka soli
150 g makaronu soba
30 g wodorostów wakame
30 g prażonego sezamu
20 g liści kolendry
30 g liści mięty
30 g rzeżuchy

Sos:

1 łyżka octu ryżowego
skórka otarta z 1 limonki
30 ml soku z limonki
1 łyżeczka świeżego imbiru (startego na tarce)
1 czerwona papryczka chili (lub mniej)
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju sezamowej
1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
1 łyżeczka słodkiego sosu chili
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki soli




Przygotowanie:

Ogórek pokroić w cienkie paski. Włożyć je na sitko i posypać łyżeczką soli. Wymieszać. Odstawić na co najmniej 30 minut.


Sezam uprażyć na suchej patelni.


Makaron gotować w garnku z gorącą wodą przez 4 minuty lub zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do odsączenia.


Wodorosty wakame zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut lub do czasu, aż będą miękkie. Odcedzić i następnie posiekać.



Limonkę dokładnie umyć i zetrzeć na tarce jej skórkę. Wycisnąć sok.


Dodać starty na tarce imbir i czosnek oraz paprykę chili i cukier. Wymieszać.


Do soku z limonki dodać ocet ryżowy, olej sezamowy i olej z orzeszków ziemnych (zastąpiłam oliwą z oliwek) oraz słodki sos chili. 


Dodać do reszty składników sosu i dokładnie wymieszać.


Włożyć do miski makaron, dodać ogórek.


Następnie dodać wodorosty i sos oraz sezam i posiekane zioła. 



Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Posolić do smaku (próbując sałatkę powinien być wyczuwalny intensywny słodko-kwaśny smak).




Źródło: ''El Gourmet Vegetariano'', Yotam Ottolenghi.


Na koniec trochę wspomnień z Japonii ;)
















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...