26 czerwca 2013

Makaron soba z bakłażanem i mango

Dziś polecam sałatkę z zimnego, orzeźwiającego makaronu soba z mango i smażonym bakłażanem, z dodatkiem bazylii i kolendry, w słodko-kwaśnym sosie z czerwoną papryką chili.

Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi pt. ''El Gourmet Vegetariano'' lub w wersji angielskiej ''Plenty''.




Składniki (na 3 porcje):

60 ml octu ryżowego
20 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
1/4-1/2 czerwonej papryczki chili
1 łyżeczka oleju sezamowego
sok i skórka starta z 1/2 limonki
110 ml oleju słonecznikowego
1 bakłażan
120 g makaronu soba
1/2 dojrzałego mango
20 g liści bazylii
20 g liści kolendry
1/4 czerwonej cebuli (lub białej)



Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy sos. W rondlu zagrzać ocet z cukrem i solą, przez około 1 min lub do czasu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną drobno papryczkę chili i czosnek oraz olej sezamowy. Odstawić do wystygnięcia.



Limonkę dokładnie umyć i zetrzeć na tarce skórkę z połowy owocu. Wycisnąć sok (z połowy limonki). Dodać do reszty składników na sos i wymieszać.



Na patelni rozgrzać olej słonecznikowy i smażyć na nim bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę. Można smażyć na mniejszej ilości oliwy, gdyż im więcej jej użyjemy, tym bardziej nasączony tłuszczem będzie bakłażan.

Po zarumienieniu bakłażana wyłożyć go na sitko i posolić. Odstawić do odsączenia.



Ugotować makaron w dużym garnku z wodą i solą (gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu).

Przelać zimną wodą i włożyć na sitko, do odsączenia. Można też wyłożyć makaron na czysty ręcznik kuchenny, żeby szybciej wysechł.

Do miski włożyć makaron. Dodać pokrojone w kostkę mango i odsączone z tłuszczu kostki bakłażana.



Dodać posiekaną bazylię i kolendrę oraz cebulę pokrojoną w piórka. Polać sosem i wymieszać dokładnie wszystkie składniki.







Źródło: ''El Gourmet Vegetariano", Yotam Ottolenghi.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...