28 czerwca 2013

Kruche babeczki z czereśniami

Dziś polecam kruche babeczki nadziewane czereśniami z ciasta z dodatkiem mąki orkiszowej. 


Składniki (na 4 foremki o pojemności 150 ml):

120g mąki zwykłej
100g mąki orkiszowej jasnej
90 g masła
60 g cukru
1 małe jajko + 1 jajko do posmarowania wierzchu babeczek
szczypta soli

300-350 g czereśni (przed wydrylowaniem)
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mąki wsypać do miski. Dodać sól i wymieszać. Dodać masło pokrojone w kostkę i cukier. Ugnieść dłońmi tworząc grudki podobne do kruszonki.


Następnie dodać jajko i połączyć wszystkie składniki tworząc gładką kulę.

Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć na 1/2 godziny do lodówki.



W międzyczasie przygotowujemy nadzienie z czereśni. 

Myjemy dokładnie owoce  i usuwamy pestki. 


Kroimy czereśnie na pół, wkładamy do miski i zasypujemy cukrem oraz mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.


Czereśnie są gotowe, gdy puszczą sok i cukier połączy się z mąką.


Foremki smarujemy masłem lub oliwą.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i cienko je rozwałkowujemy, posypując w razie potrzeby odrobiną mąki.

Wyklejamy ciastem foremki, aż po same brzegi (jak na poniższym zdjęciu).

Wycinamy okręgi, które posłużą do przykrycia nadzienia.


Ciasto na brzegach foremek smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Wkładamy nadzienie z czereśni do foremek i przykrywamy je okręgami z ciasta dociskając do brzegu wysmarowanego jajkiem.

Następnie smarujemy jajkiem wierzch babeczek i na środku robimy mały otwór.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut.

Muszę przyznać, że moje babeczki po tym czasie nie były gotowe;( - po wyjęciu ich z foremek nie wyglądały na upieczone. Wydaje mi się, że stało się tak dlatego, że ciasto było za grubo rozwałkowane.

Postanowiłam włożyć babeczki z powrotem do piekarnika i piekłam je przez kolejne 15 minut, ale już bez foremek (ułożyłam je do góry nogami w żaroodpornym naczyniu ). 



Po tym dodatkowym czasie w piekarniku babeczki miały złocisty kolor.

Po upieczeniu położyć babeczki na kratce i zostawić do wystygnięcia.




Źródło: kanelaylimon.blogspot.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...