19 czerwca 2013

Klopsy z indyka i cukinii

Dziś polecam kolejny przepis z książki Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi ''Jerusalem''. Tym razem to kotlety mielone z mięsa indyczego z dodatkiem cukinii, świeżych ziół: szczypiorku, mięty, kolendry oraz mielonego kminu i pieprzu cayenne.

Klopsy podaje się z sosem z jogurtu greckiego i kwaśnej śmietany z dodatkiem startej skórki i soku z cytryny, czosnku i sumaku - przyprawy w postaci brązowo-czerwonego proszku o kwaskowym smaku używanej w kuchni arabskiej i tureckiej.



Składniki (na 4-6 porcji):

500 g mielonego mięsa indyczego
1 cukinia (200g)
40 g szczypiorku
1 jajko
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki cayenne
około 100 ml oleju słonecznikowego do smażenia klopsów


Sos:

100 g kwaśnej śmietany
150 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka startej skórki cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sumaku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu


Przygotowanie:

Sos:

Do głębokiego naczynia wlać jogurt i śmietanę. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, starty lub zmiażdżony ząbek czosnku i sumak oraz oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i odstawić do lodówki.



Klopsy:

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć na sito.


Do mielonego mięsa dodać jajko, kumin, cayenne i starty lub zmiażdżony czosnek.


Następnie dodać sól i pieprz oraz posiekane zioła.


Dodać cukinię i wymieszać dokładnie wszystkie składniki.


Z mięsa formować niezbyt duże klopsy - powinny ważyć około 45g każdy i w sumie powinno ich być około 18 sztuk.


Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na średnim ogniu przez około 2-3 minuty z każdej strony, do zarumienienia.


Przełożyć klopsy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC. 


Podawać z sosem z jogurtu i śmietany.




Źródło: ''Jerusalem'', Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.

Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. świetne wyszły pulpety, co prawda dodałem swoje ulubione zioła i inny sos, ale bardzo dobra inspiracja :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...