3 czerwca 2013

Flan szparagowy z kaparami

Tradycyjny hiszpański flan, to deser, którego podstawowym składnikiem jest roztrzepane jajko, które miesza się z mlekiem aromatyzowanym wanilią, cynamonem i skórką z cytryny. 

Flan przygotowuje się w kąpieli wodnej (baño María), czyli umieszczając foremki z deserem w naczyniu z wodą i następnie piekąc je w piekarniku. Dzięki temu uzyskuje on lekką, żelatynową i kremową konsystencję.

Flan, który dziś chcę Wam zaproponować, to nie deser, lecz wytrawna potrawa z jajek, zielonych szparagów, cebuli, zielonej papryki i kaparów z dodatkiem gałki muszkatołowej i cynamonu, którą można podawać jako przystawkę lub jako dodatek do mięs lub ryb.



Składniki (na 4 okrągłe foremki o pojemności 150ml):

180-200 g zielonych szparagów (po usunięciu zdrewniałych końcówek)
1 cebula (około 100g)
25 g kaparów
1/2 zielonej papryki (pimiento italiano)
3 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
oliwa z oliwek
bułka tarta
sól, pieprz


Przygotowanie:

Szparagi, cebulę i paprykę drobno pokroić. Wrzucić na rozgrzane 2 łyżki oliwy i smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać posiekane kapary i smażyć warzywa do miękkości. Posolić i popieprzyć do smaku.


Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem lub trzepaczką. Dodać szczyptę cynamonu i gałki muszkatołowej oraz trochę soli i świeżo zmielony pieprz. 


Gdy warzywa będą miękkie, połączyć je z jajkami.


Foremki wysmarować oliwą i wysypać je bułką tartą. Wlać mieszankę jajeczno - warzywną do foremek (nie należy wypełniać ich po same brzegi, gdyż flan podczas pieczenia trochę się podniesie).


Foremki z flanem włożyć do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą mniej więcej do połowy wysokości. Piec w temperaturze 180ºC, przez około 50 minut lub do momentu gdy jajka się zetną.


Odstawić do wystygnięcia i następnie wyjąć flan z foremek.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...