5 czerwca 2013

Dżem z nieśplików japońskich i ananasa

Nieśplik japoński, po hiszpańsku níspero, to owoc, który można kupić tutaj wczesną wiosną w niemal każdym sklepie z owocami.

Owoc ten porównywany jest czasami do jabłka ze względu na dużą zawartość cukru i pektyny. Nieśpliki są żółte lub pomarańczowe oraz gładkie lub pokryte meszkiem. Mają okrągły lub owalny, lekko gruszkowaty kształt. 

Ich miąższ jest soczysty i aromatyczny oraz słodki z kwaśnym posmakiem, dlatego często wykorzystuje się je do pieczenia ciast oraz robi się z nich dżemy czy galaretki.



Składniki:

500 g nieśplików japońskich (8 sztuk), 325 g po obraniu i usunięciu pestek
800 g ananasa, 422 g po obraniu
100 g cukru



Przygotowanie:

Nieśpliki obieramy, kroimy wzdłuż, na pół i usuwamy pestki. Kroimy w małą kostkę.

Ananasa obieramy, usuwamy rdzeń i kroimy w kostkę.

Wkładamy owoce na patelnię i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. 


Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy (dodałam tylko 100 g cukru, gdyż bardziej smakują nam dżemy trochę kwaskowate, poza tym ananas, którego użyłam do przygotowania dżemu był bardzo słodki). 

Gotujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (1-1,5 godz.). Przed włożeniem dżemu do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku słoików, rozdrabniamy część lub całość dżemu w blenderze.


Zakręcić dokładnie słoiki i odwrócić je do góry dnem, do całkowitego wystygnięcia - jeśli zamierzamy spożyć dżem w ciągu kilku najbliższych dni. Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem, słoiki należy pasteryzować w piekarniku lub w garnku z wodą. Przechowywać w chłodnym miejscu.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...