21 czerwca 2013

Dżem truskawkowo-ananasowy z wanilią

Sezon na truskawki już się niestety powoli tutaj kończy ;(, dlatego wykorzystując resztki tych owoców, które można jeszcze gdzieniegdzie kupić przygotowałam ten oto dżem z truskawek i ananasa z miąższem, lub jeśli ktoś woli: z ziarenkami, laski wanilii. Bardzo ciekawe połączenie. 




Składniki:

400 g truskawek (bez szypułek)
500 g ananasa (obranego ze skóry)
150-250 g cukru
sok z 1/2 cytryny
1/2 laski wanilii

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie umyć, usunąć szypułki i pokroić w kostkę. Ananasa obrać, usunąć środkowy twardy rdzeń i pokroić w kostkę.
 

Włożyć owoce do osobnych misek. Wsypać do każdej z nich około 100 g cukru (jeśli któreś z owoców są bardzo słodkie można dodać mniej) i dodać 2 łyżki soku z cytryny. Przykryć i odstawić do lodówki na około 2 godziny.


Laskę wanilii przekroić i wyskrobać ziarenka.
 
Ananasa włożyć na patelnię lub do rondla. Dodać ziarenka wanilii (i laskę - opcjonalnie) i smażyć na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Następnie dodać truskawki.
 

Smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Gdy dżem będzie gotowy, usunąć laskę (jeśli używaliśmy), rozdrobnić blenderem część lub całość dżemu, dodać do reszty i dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze przez 10-15 minut i następnie włożyć do gorących, wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić.


Odwrócić słoiki do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
 
Jeśli zamierzamy dłużej przechowywać dżem, należy pasteryzować słoiki z dżemem w piekarniku lub w garnku z wodą.

 

 
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...