12 czerwca 2013

Coca z pieczoną papryką i sardynkami

Coca (koka) to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych potraw pochodzących z Katalonii, którą kupić można tutaj we wszystkich piekarniach i którą bardzo często przygotowuje się w tutejszych domach.

Oprócz Katalonii, coca popularna jest także na Balearach, w Aragonii, Walencji i w Andorze.

Można ją spotkać w wersji słonej - nazywanej czasami bliźniaczą siostrą włoskiej pizzy - lub w wersji słodkiej.

Wyróżnić można ''kokę'' przykrytą (tapada), czyli z nadzieniem w jej wnętrzu, ''kokę'' otwartą (abierta) lub płaską (plana), czyli z nadzieniem na wierzchu placka (większość z nich to właśnie te otwarte) oraz ''kokę'' z dziurką (agujereada), czyli z dziurką w środku nazywaną także roscón.

Wśród słonych, te najpopularniejsze to: coca de aceitunas (z oliwkami), coca de atún (z tuńczykiem), coca de cebolla (z cebulą), coca de verdura, czyli z warzywami zwana także coca de escalivada lub coca de recapte.

Wśród słodkich spotkać można: coca de cristal (cienki, podłużny placek z karmelizowanym cukrem i anyżem oraz czasami z orzeszkami piniowymi) - bardzo popularna w Barcelonie, coca de reyes lub roscón de reyes - ''koka'' przykryta, z dziurką i z nadzieniem marcepanowym lub ze śmietany, którą je się w Święto Trzech Króli i w której ukryta jest mała figurka (najczęściej jednego z 3 króli) i ziarno bobu. 

Według tradycji ten kto natrafi podczas jedzenia na ziarno bobu powinien zapłacić za roscón, natomiast osoba która znajdzie w swojej porcji ciasta figurkę powinna założyć na głowę pozłacaną koronę z kartonu, która przyozdabia środek ''koki''.



Składniki (na 2 porcje):

230 g mąki
110 ml wody
15 g świeżych drożdży
1/2 cebuli
2 czerwone papryki 
10 g kaparów
10 g czarnych lub zielonych oliwek
2 solone sardynki (można zastąpić świeżymi lub z puszki)
1 ząbek czosnku
1 jajko
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Papryki upiec w piekarniku według wskazówek zawartych w tym przepisie.

Po obraniu ze skórki pociąć papryki w cienkie paski. Pokroić drobno czosnek i włożyć go na rozgrzaną patelnię. Dodać paski papryk i smażyć przez kilka minut.


Drożdże rozpuścić w połowie (50-60ml) ciepłej wody. Dodać resztę wody i wymieszać.



Do miski wsypać mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodać wodę z drożdżami i wyrobić masę. Na końcu dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Włożyć ciasto do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia, na około 30 minut.





Oliwki pokroić w krążki, a kapary bardzo drobno posiekać.



Cebulę pokroić w piórka i zarumienić na 1 łyżce oliwy z oliwek.


Sardynki umyć, usunąć głowy, wnętrzności i ości (w przypadku solonych sardynek należy je moczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny).


Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej z nich, wałkiem uformować podłużny placek o grubości około 4 milimetrów.


Położyć placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.


Na cieście położyć paski papryk i cebulę. Następnie dodać krążki oliwek i kapary.


Na końcu, na każdym placku położyć 2 połówki sardynki. Piec w temperaturze 200ºC, przez 20-30 minut (do zarumienienia się wierzchu placków).




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...