17 czerwca 2013

Coca z czereśniami

Dziś proponuję słodką wersję ''koki'': coca de cerezas (hiszp.) lub coca amb cireres/coc de cireres (kat.), czyli koka z czereśniami popularna przede wszystkim w dwóch miejscach: w Reus (powiat Tarragona) oraz w Salzadella (powiat Castellón).

Tradycyjna koka z czereśniami to duże i okrągłe ciasto drożdżowe pokryte czereśniami z pestkami i posypane obficie cukrem. 

Zamiast jednej dużej drożdżówki przygotowałam 4 małe i zamiast czereśni z pestkami postanowiłam je wydrążyć.



Składniki (na 4 koki):

140 g mąki
7 g świeżych drożdży
30 g cukru
15 ml oleju słonecznikowego
40 ml mleka
1/2 roztrzepanego jajka
200 g czereśni (przed wydrążeniem)
szczypta soli
cukier do posypania drożdżówek

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę. Dodać szczyptę soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do mąki. 

Następnie dodać olej, roztrzepane jajko i cukier.



Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i wyrobić ciasto dłońmi lub w robocie kuchennym.


Włożyć ciasto do miski oprószonej mąką, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.


Po tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość. 

Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić je na 4 części. Z każdej z nich uformować okrągły placek o grubości 0,5-1 cm (zamiast 4 małych, można uformować 1 okrągły placek).


Czereśnie dokładnie umyć, osuszyć i wydrążyć pestki (niekoniecznie).


Położyć czereśnie na wierzchu placków wciskając je delikatnie w ciasto. 

Przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości placków.


Przed włożeniem do piekarnika posypać obficie cukrem. Piec w temperaturze 190ºC przez 15-20 minut lub do zarumienienia.

Po upieczeniu ostudzić na kratce.







Źródło: gastronomiaycia.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...