20 maja 2013

Zupa krem ze szparagów

Szparagowy sezon w pełni, dlatego dziś proponuję zupę krem z zielonych i białych szparagów.


Składniki (na 4 porcje):

500 g białych szparagów
600 g zielonych szparagów
500 ml bulionu warzywnego
2 małe ziemniaki
1 por (biała część)
1 łyżka masła
1/4 szklanki śmietany
2-3 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
szczypiorek


Przygotowanie:

Przygotowujemy wywar z warzyw. Wrzucamy do garnka np. marchewkę, pietruszkę, por, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gałązkę selera naciowego, natkę pietruszki i liście selera. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i solimy do smaku.


Myjemy dokładnie wszystkie szparagi. Białe szparagi obieramy. Odłamujemy zdrewniałe końce zarówno białych jak i zielonych szparagów chwytając je za końce i zginając - szparag powinien złamać się w miejscu, gdzie nie ma już włókien.

Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Białą część pora myjemy i kroimy w paski.

W dużym garnku rozpuszczamy masło i dodajemy ziemniaki i por.


Smażymy przez kilka minut i następnie dodajemy pokrojone na kawałki szparagi (zostawiamy kilka końcówek szparagów do dekoracji).


Wlewamy wywar warzywny i gotujemy do miękkości.


Gdy wszystkie warzywa będą bardzo miękkie, wlewamy zawartość garnka do blendera i rozdrabniamy na gładki krem.


Wlewamy krem z powrotem do garnka. Mieszamy kilka łyżek kremu ze śmietaną i wlewamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Odłożone końcówki szparagów smażymy przez kilka minut na maśle. Solimy.


Związujemy szparagi szczypiorkiem i ustawiamy na środku miseczki do której następnie wlewamy zupę. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...