8 maja 2013

Wołowina duszona w czerwonym winie

Dziś proponuję danie zainspirowane kuchnią anglosaską: wołowina duszona w czerwonym winie z parmezanowo-rozmarynowymi bułkami scones.



Składniki (na 4 porcje):

1 kg wołowiny na gulasz
3-4 łyżki mąki (do obtoczenia kawałków mięsa)
sól, pieprz
olej do smażenia
2 cebule
2 marchewki
1 por
1 gałązka selera naciowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
600 ml czerwonego wina
600 ml bulionu wołowego lub warzywnego
1 liść laurowy

Na bułki scones (8 sztuk):

150 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki razowej (u mnie mąka orkiszowa razowa)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam suszonych drożdży)
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka posiekanego rozmarynu
80 g tartego parmezanu
175 ml mleka pełnotłustego
1 jajko (do posmarowania wierzchu bułek)

Przygotowanie:

Gulasz można przygotować w piekarniku, w garnku żaroodpornym lub na kuchence.

Wołowinę pokroić w kostkę. Wymieszać mąkę z solą i pieprzem. Obtoczyć kawałki wołowiny w mące, usuwając następnie jej nadmiar.



Rozgrzać kilka łyżek oleju i podsmażyć na nim mięso, na dużym ogniu.



Wyjąć mięso z patelni. Dodać jeszcze trochę oliwy i smażyć pokrojone warzywa, na małym ogniu.


Następnie dodać koncentrat pomidorowy i mięso.


Wlać bulion i wino. Dodać liść laurowy i zagotować.


Zmniejszyć ogień, na jak najmniejszy, przykryć pokrywką i dusić przez około 1,5 - 2 godziny lub do czasu, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje (ja dusiłam mięso na małym ogniu przez 1 godzinę i następnie zwiększyłam ogień i gotowałam kolejną godzinę, bez przykrycia).

W międzyczasie przygotować bułki scones.
Mąki wymieszać z drożdżami, solą, pieprzem i z tartym parmezanem.



Dodać drobno posiekany rozmaryn i mleko. 



Wymieszać wszystkie składniki i uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na 1,5 cm placek.



Przy użyciu szklanki lub okrągłej foremki o średnicy około 6 cm, wyciąć bułki. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić.



Gdy mięso będzie miękkie, posmarować bułki roztrzepanym jajkiem i piec przez 15-20 minut, w piekarniku nagrzanym do temp. 220ºC.





Można też piec bułki na mięsie. W tym wypadku przekładamy gotowe mięso (z sosem) do żaroodpornego naczynia. Na mięsie układamy scones i pieczemy jak powyżej, czyli przez 15-20 minut w temp. 220ºC.





Źródło: lacocinadebabel.blogspot.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...