31 maja 2013

Truskawki w soku pomarańczowym ze świeżą miętą

Dziś bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser zainspirowany bardzo popularnym w Hiszpanii sposobem podawania truskawek: zalanych świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Do tego tradycyjnego przepisu dodałam tylko posiekane liście mięty. Efekt?....Oceńcie sami;)



Składniki (na 2 porcje):

200 g truskawek (bez szypułek)
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (160-200ml)
2 łyżeczki drobno posiekanej mięty


Przygotowanie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić każdą truskawkę na 8 części.


Wycisnąć sok z pomarańczy. Posiekać drobno liście mięty.

Do szklanek włożyć truskawki. Dodać miętę i zalać sokiem z pomarańczy. Wymieszać. Jeśli sok lub truskawki nie są zbyt słodkie można dodać trochę cukru. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 1/2 godziny.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...