3 maja 2013

Sałatka ziemniaczana z chorizo i manchego

To już ostatni w tym tygodniu przepis z książki 'What Katie Ate. Recipes and other Bits & Bobs'. Dziś proponuję sałatkę z hiszpańską kiełbasą chorizo oraz z hiszpańskim serem manchego.

Ser Manchego (Queso Manchego), to ser twardy dojrzewający (ser powinien dojrzewać min. 50-60 dni), produkowany z owczego mleka i pochodzący z równiny La Manchy, która charakteryzuje się surowym i suchym klimatem.

Owce, z których mleka wytwarza się Manchego, żywią się bardzo odpornymi na miejscowe warunki klimatyczne ziarnami i roślinami strączkowymi, co wpływa na specyficzny smak i zapach sera.



Składniki (dla 2 osób):

250 g ziemniaków
125 g kiełbasy chorizo
35 g suszonych pomidorów
skórka i sok z 1/2 cytryny
1 mała czerwona cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
garść rukoli
75 g sera manchego
sól, pieprz




Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować (obrane lub w mundurkach), ostudzić i pokroić na 2 cm kawałki.

Kiełbasę chorizo przekroić wzdłuż i następnie pokroić w cienkie plasterki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać plasterki chorizo i smażyć do zarumienienia. Wyłożyć na sitko i odsączyć z tłuszczu.


Suszone pomidory moczyć przez 20 minut w ciepłej wodzie. Po tym czasie wylać wodę i osuszyć pomidory papierowymi ręcznikami.

Umyć i osuszyć rukolę. 

Umyć dokładnie cytrynę.

Wrzucić do miski pokrojone ziemniaki. Dodać suszone pomidory, pokrojone na 2 lub 4 kawałki każdy.


Dodać cebulę pokrojoną w piórka i cienkie paski skórki z 1/2 cytryny.


Wymieszać drobno pokrojony czosnek z 1 łyżką oliwy z oliwek i z sokiem z 1/2 cytryny. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i wlać do miski z sałatką.


Dodać chorizo i wymieszać. Na samym końcu dodać rukolę (całe liście lub pokrojone w paski) i pokrojony w cienkie plastry ser manchego.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...