24 maja 2013

Sałatka z wodorostów wakame

Dziś proponuję bardzo zdrową i prostą w przygotowaniu sałatkę z alg Wakame, zainspirowaną kuchnią japońską.

Wodorosty spożywane są głównie w Krajach Dalekiego Wschodu, które mogą poszczycić się najwyższym wskaźnikiem ludzi długowiecznych - Korei, Japonii, Chinach i Wietnamie.

Ich najważniejszą zaletą jest duża zawartość minerałów i witamin np. zawierają do dziesięciu razy więcej wapnia niż mleko i osiem razy więcej żelaza niż mięso wołowe.

Większość wodorostów ma wiele wspólnych właściwości, np. redukują ilość złego cholesterolu, regulują gospodarkę wodną i przemianę materii w organizmie, usuwają toksyny, wspomagają odporność organizmu...

Aby uzupełnić niedobory witamin i minerałów wystarczy włączyć do naszej codziennej diety zaledwie 5 g glonów.

Algi Wakame, to algi o oliwkowej barwie, które zawierają najwięcej  wapnia spośród wszystkich wodorostów, dlatego zalecane są przy osteoporozie. Ponadto zapewniają zdrowe włosy i skórę.

Źródło: www.era-zdrowia.pl, www.ekoquchnia.pl


Składniki (na 2 porcje):

20 g suszonych wodorostów wakame
2 łyżki octu z wina ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka miodu
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
1/4 - 1/2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka sezamu

Przygotowanie:

Wodorosty namoczyć w ciepłej wodzie - zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.


Po upływie wskazanego czasu, odcedzić algi i osuszyć papierowymi ręcznikami. Następnie można je pokroić na mniejsze kawałki.


Wymieszać składniki na sos:



Polać sosem algi i wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przed podaniem posypać dodatkowo sezamem.




Źródło: www.feastingonart.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...