10 maja 2013

Sałatka z buraków z pomarańczą i czarnymi oliwkami

To znakomite połączenie słodkich buraków z intensywnym smakiem pomarańczy i ze słonymi oliwkami, tworzące lekką, wiosenną sałatkę.

Opiera się na przepisie pochodzącym z książki Yotama Ottolenghi: ''El Gourmet Vegetariano'' (w oryginalnym wydaniu pt.''Plenty'').


Składniki (na 1 porcję):

2 małe buraki
1 słodka pomarańcza
1 czerwona cykoria (u mnie zielona)
1/2 małej czerwonej cebuli 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
20 g czarnych oliwek bez pestek (u mnie z pestkami)
2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie oliwa z oliwek)
1/2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy (u mnie woda różana)
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól, pieprz



Przygotowanie:

Buraki dokładnie umyć i ugotować do miękkości w garnku z wodą.

Gdy ostygną, obrać je i pokroić na 1 cm kawałki. 


Włożyć buraki do miski. Dodać kawałki pomarańczy, pokrojone na 2 części liście cykorii i pokrojoną w piórka cebulę. 

Całość posypać posiekaną natką pietruszki i oliwkami, które można pokroić wzdłuż, na pół.

Wymieszać olej lub oliwę z octem z czerwonego wina i wodą z kwiatów pomarańczy lub wodą różaną. Dodać sól i świeżo zmielony pieprz. Polać sosem resztę składników.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...