15 maja 2013

Sałatka Fattoush z rzodkiewką i maślanką

Ta bardzo wiosenna sałatka pochodzi z książki Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi ''Jerusalem''.

Fattoush (w języku arabskim 'wilgotny chleb'), to sałatka bardzo popularna w krajach arabskich wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego.

Przygotowuje się ją ze świeżych warzyw (pomidory, ogórki, cebule) i smażonych lub pieczonych kawałków chleba pita.

Jednym z podstawowych składników sałatki Fattoush jest przyprawa sumac, która nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak.

Składniki (na 3 porcje):

200 ml maślanki
125 g chleba pita
2 pomidory (u mnie 9 pomidorów cherry)
50 g rzodkiewek
1 ogórek
1-2 dymki (biała i zielona część)
mięta (10 g)
natka pietruszki (15 g)
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
20 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu z białego wina
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka przyprawy sumac


Przygotowanie:

Chleb pita zarumienić na patelni lub w piekarniku, na łyżce oliwy.

Porwać chleb na kawałki na jeden kęs i wrzucić je do miski. Dodać pokrojone w 1,5 cm kostkę pomidory i ogórek.


Następnie dodać posiekane dymki i rzodkiewki pokrojone w plasterki oraz posiekaną natkę pietruszki i miętę.


Na końcu dodać maślankę i przyprawę sumac.


Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, octem z białego wina i z przeciśniętym przez praskę lub startym na tarce czosnkiem oraz z solą i pieprzem. 



Polać sosem resztę składników i wymieszać.

Przed podaniem posypać dodatkowo sumakiem.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...