13 maja 2013

Pieczona dorada

Dziś proponuję pieczoną doradę z dodatkiem ziół: rozmarynu i tymianku oraz z czosnkiem i cytryną.

Składniki:

1 dorada (w całości)
4 gałązki rozmarynu
1-2 gałązki tymianku 
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
gruba sól
oliwa z oliwek


Przygotowanie:

W pierwszej kolejności usunąć wnętrzności ryby nacinając ją na niewielkiej długości między głową a ogonem (nie otwierać całej ryby i nie usuwać głowy).

Usunąć łuski i odciąć płetwy. Umyć rybę pod bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami.

Naciąć rybę w dwóch miejscach na jednym z boków. Oprószyć rybę grubą solą.


Umyć dokładnie cytrynę i zetrzeć na tarce połowę skórki. Dodać drobno pokrojone gałązki tymianku i rozmarynu oraz starty na tarce ząbek czosnku. Wymieszać wszystkie składniki z 2 łyżkami oliwy z oliwek.


W otwór w brzuchu dorady włożyć plaster cytryny, a w nacięciach na jednym z boków sos z ziół, czosnku, skórki z cytryny i oliwy.

Blaszkę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować papier oliwą. Na oliwie położyć rybę. Boki ryby posmarować resztą sosu. Piec w piekarniku w temperaturze 200ºC, przez około 20 minut.





Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Najpyszniejsza ryba we we wszechświecie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz na myśli doradę, czy ten konkretny przepis:)?

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...