29 maja 2013

Krewetki w szynce serrano i zielonej papryce

Dziś propozycja na hiszpańską przekąskę, czyli tapas. Nazwa tapas pochodzi od słowa tapa, które oznacza: przykrywka, wieczko. 

Pochodzenie tapas wiąże się z dawnym zwyczajem przykrywania kieliszków i szklanek z winem - spożywanych najczęściej w karczmach - kawałkiem chleba lub plastrem szynki, aby w ten sposób uniemożliwić wlatywanie do ich wnętrza much czy osadzanie się kurzu.

Tapa, to przekąska podawana w większości hiszpańskich barów jako dodatek do napojów - nie tylko alkoholowych. Najczęściej oczywiście płaci się zarówno za napój jak i za przekąskę, ale w niektórych miastach i wioskach w Andaluzji np. w Granadzie, tapas do napojów są za darmo. 

Hiszpanie mają w zwyczaju chodzić od baru do baru i spożywać w każdym z nich po jednym napoju z przekąską, co nazywane jest tapear lub ir de tapas

Jedzenie kolacji bazujące na tapas nazywane jest często picoteo (picar), czyli spożywanie różnorodnych - zimnych i ciepłych - przekąsek, które najczęściej dzieli się ze wszystkimi biesiadnikami (wszyscy jedzą z tego samego talerza).




Składniki (na 1 porcję):

4 krewetki
4 małe zielone papryki 
4 plasterki szynki serrano
1 jajko
bułka tarta (do obtoczenia)
olej (do smażenia)


Przygotowanie:

Myjemy dokładnie papryki. Odcinamy ogonki i usuwamy gniazda nasienne, nacinając papryki wzdłuż tylko w jednym miejscu. 

Smażymy papryki na rozgrzanym oleju.


Gdy się zarumienią, wykładamy je na sitko i następnie na papierowe ręczniki, aby usunąc nadmiar tłuszczu.



Krewetki myjemy pod bieżącą wodą i suszymy papierowymi ręcznikami. Odcinamy głowy i usuwamy pancerze, zostawiając ogonek. Kładziemy krewetkę na plastrze szynki i zawijamy ją w nim.


Następnie zawijamy krewetkę w papryce. 


Roztrzepujemy jajko i moczymy w nim krewetkę, którą następnie obtaczamy w bułce tartej.


Smażymy na oleju przez 2-3 minuty z każdej strony. Wykładamy na papierowe ręczniki.






Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...