17 maja 2013

Kanapka z pieczoną papryką i dorszem

Kanapki, czyli montaditos lub montados, są popularne w całej Hiszpanii. Tradycja serwowania tego typu małych kanapek, na zimno lub na ciepło, wywodzi się z przełomu XV i XVI wieku.

Na małym kawałku chleba, najczęściej białej bagietki, układa się czyli monta (montar - wchodzić, wspinać się, wznosić się, składać) poszczególne składniki, jeden na drugim, tworząc dość wysoką kanapkę. 



Składniki (na 2 montaditos):

1 filet z dorsza (około 300 g)
2 zielone papryki (podłużne, zwane w Hiszpanii pimientos italianos, czyli papryki włoskie)
2 skibki chleba (dowolnego)
1 jajko
2 łyżki mąki
sól
oliwa


Przygotowanie:

Filet z dorsza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Przekroić go na 2 części i oprószyć solą.


Obtoczyć kawałki ryby w mące i w roztrzepanym jajku i następnie smażyć na oliwie, do zarumienienia. Wyłożyć na papierowy ręcznik.


Papryki dokładnie umyć, osuszyć i smażyć w całości na patelni, na 1 łyżce oliwy (skórka powinna się trochę przypalić, a papryka powinna zmienić kolor na mniej intensywny, wtedy wiadomo, że jest już gotowa). Posolić.


Skibki chleba zarumienić na patelni, w tosterze lub w piekarniku.

Na toście ułożyć paprykę (całą), a na papryce usmażonego dorsza.



Źródło: ''La comida de la familia'', Ferran Adrià.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...