6 maja 2013

Bób z krewetkami i kalmarami w białym winie

Dziś proponuję bardzo szybkie (jeśli mamy bób wyłuskany ze strąków) danie z bobu - z krewetkami i kalmarami w białym winie.



Składniki (na 4 porcje):

4 dymki (zielone i białe części)
500 g kalmarów
250 g bobu (obranego)
250 g krewetek
250 g małży - chirlas lub almejas (opcjonalnie)
100 ml białego wina
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:

Dymki i czosnek drobno pokroić i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć przez 4-5 minut i następnie dodać kalmary - umyte, osuszone i pokrojone w krążki. Smażyć przez 2 minuty na dużym ogniu, do zarumienienia.


Dodać wino i zagotować. Następnie dodać bób. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować przez 5-8 minut, aż bób będzie miękki.


Dodać umyte, obrane i osuszone krewetki. Przykryć pokrywką i gotować przez 2-3 minuty. Następnie dodać małże (opcjonalnie), przykryć pokrywką i gotować do momentu otwarcia się muszli. Wyrzucić zamknięte małże.


Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem.


Podawać z chlebem.



Źródło: Aplikacja 'Recetario'.
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...