29 kwietnia 2013

Zupa pomidorowa z pieczoną papryką

Planując posiłki na najbliższy tydzień postanowiłam, że będzie to tydzień Katie.  

Katie Quinn Davies zajmuje się fotografią kulinarną i publikuje przepisy na swoim blogu 'What Katie Ate'. Ostatnio ukazała się jej pierwsza książka kulinarna: 'What Katie Ate. Recipes and other Bits & Bobs' i to właśnie z niej pochodzi dzisiejszy przepis na zupę pomidorową z pieczoną papryką i grzankami z kozim serem.

Dzisiejszy i dwa kolejne przepisy, które ukażą się na blogu w tym tygodniu, nie są daniami kuchni hiszpańskiej, ale zawierają produkty hiszpańskie i są wykonane z produktów popularnych w hiszpańskiej gastronomii, dlatego właśnie postanowiłam je przygotować.



Składniki (na 6 porcji):

14 dużych dojrzałych pomidorów
oliwa z oliwek do skropienia pomidorów
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 czerwone papryki
400 g pomidorów z puszki (rozdrobnionych lub w całości)
1 papryka chilli (użyłam suszonej)
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
garść świeżej bazylii
liście bazylii i tymianku do dekoracji

Na grzanki:

bagietka
450 g miękkiego sera koziego


Przygotowanie:

Pomidory i papryki dokładnie umyć i osuszyć.

Te pierwsze pokroić wzdłuż, na pół. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą z oliwek i położyć na każdym pomidorze cienki plasterek czosnku. Posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 140-160ºC, przez 2 godziny lub do czasu gdy pomidory będą miękkie i lekko się skarmelizują.


Katie proponuje opalić papryki palnikiem lub nad gazem. Wspomina też o upieczeniu papryk na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku.

Wybrałam ten ostatni sposób kładąc umyte i osuszone papryki (w całości) na blaszce i piekąc je w 180-200ºC do czasu, aż powstały pęcherze i skórka zrobiła się czarna (w niektórych miejscach).

Po wyjęciu papryk z piekarnika, należy je całkowicie ostudzić i następnie obrać je ze skórek i usunąć gniazda nasienne. 


Upieczone pomidory i papryki pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Dodać wędzoną paprykę w proszku, garść liści bazylii i pokrojoną paprykę chilli.


Następnie dodać pomidory z puszki i - używając puszki po pomidorach jako miary- 2 puszki zimnej wody. Wymieszać wszystkie składniki i gotować na średnim ogniu przez 45-60 minut, do zgęstnienia zupy.



Gdy zupa trochę ostygnie, zmiksować ją w blenderze na gładki krem. Wlać zupę z powrotem do garnka, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotować.


Na końcu przygotować grzanki. Pokroić chleb na kawałki i grillować go np. w piekarniku z włączoną opcją grill. Położyć na każdej grzance kawałek koziego sera i włożyć je z powrotem do piekarnika. Grillować do czasu, aż ser zmięknie i będzie ciepły.

Wlać gorącą zupę do miseczek lub głębokich talerzy i położyć na wierzchu grzankę z serem. Ozdobić tymiankiem i bazylią.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...