19 kwietnia 2013

Zapiekanka rybna ze szpinakiem i puree ziemniaczanym

Propozycja na dziś to syta zapiekanka z białej ryby i szpinaku w sosie beszamelowym, zwieńczona jedwabistym puree ziemniaczanym i tartym parmezanem.


Składniki (na 2 porcje):

150 g szpinaku
200 g filetów z białej ryby np. z morszczuka

Bulion:

1/2 zielonej papryki
1 pomidor
1 cebula
kawałek selera naciowego
1/2 marchewki
4 szklanki wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli


Puree: 

3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
10 g masła
30 g mleka
sól

Beszamel:

15 g mąki
12 g masła
1 łyżka oliwy
200-250 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:

Do garnka wlać wodę. Dodać umyte warzywa i sól. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut na małym ogniu.


Filety rybne umyć pod bieżącą wodą, oprószyć solą. Dodać do garnka z bulionem warzywnym i gotować około 10 minut. Po tym czasie wyjąć rybę z garnka (powstały wywar można wykorzystać do przygotowania zupy lub ryżu np. z owocami morza).


Szpinak dokładnie umyć i wrzucić na suchą patelnię. Podgrzewać do czasu, aż szpinak zwiędnie i woda wyparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Beszamel:

Do garnka wrzucić masło i wlać oliwę. Zagotować i następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki i następnie dodać mleko. Gotować, ciągle mieszając, do uzyskania gęstego sosu beszamelowego. 


Do sosu dodać szpinak. Wymieszać.


Następnie dodać rozdrobnione filety rybne. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.


Puree:

Obrać ziemniaki ugotowane w mundurkach. Rozdrobnić na puree i dodać masło oraz mleko. Posolić do smaku.


Beszamel ze szpinakiem i rybą włożyć do żaroodpornego naczynia. Przykryć całość puree ziemniaczanym i posypać tartym parmezanem.

Można też włożyć puree do rękawa lub pistoletu cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskać na beszamelu ''kwiaty''.



Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC, przez około 30 minut lub do czasu, aż ser się rozpuści i zarumieni.



Źródło: Przepis zainspirowany recepturą ze strony www.cogollosdeagua.blogspot.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...