13 kwietnia 2013

Truskawki w sosie karmelowo-octowym

Dziś proponuję bardzo prosty sposób na przygotowanie truskawek, pochodzący ze wspomnianej już w tym tygodniu książki Ferrana Adrià: ''La comida de la familia''.



Składniki (dla 2 osób):

10 średnich truskawek
2 łyżki octu z czerwonego wina lub octu balsamicznego
3 łyżki cukru
1 łyżka wody

Przygotowanie:

Cukier wsypujemy do garnka i gotujemy na małym ogniu do czasu otrzymania ciemnego karmelu.

Po uzyskaniu pożądanej konsystencji karmelu, zdjąć garnek z ognia i dodać gorącą wodę, uważając żeby się nie poparzyć.

Gdy karmel ostygnie, dodać ocet. Wymieszać i włożyć sos do lodówki.




Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić na połówki lub ćwiartki. 


Zalać truskawki przygotowanym wcześniej sosem i włożyć do lodówki na ok. godzinę.


Podawać zimne i polane sosem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...