17 kwietnia 2013

Tofu w sezamie z roszponką i truskawkami w miodowo-imbirowym sosie winegret

Dziś proponuję wiosenną sałatkę, której podstawowym składnikiem jest, pełne protein, tofu - obtoczone w mące, jajku i sezamie oraz smażone na oleju.

W sałatce tej znajdują się także owoce: truskawki i pomarańcza oraz warzywa: roszponka, rukola i cykoria.

Całość polana jest słodko-pikantnym, miodowo-imbirowym sosem winegret.



Składniki (na 2 porcje):

250-300 g twardego tofu
1 pomarańcza
10 truskawek
1 cykoria
50 g roszponki
50 g rukoli
1 jajko
mąka i sezam do obtoczenia tofu
olej do smażenia
sól, pieprz

Sos winegret:

10-15 g świeżego imbiru
3 łyżki octu z białego wina
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka miodu
5 łyżek oliwy z oliwek



Przygotowanie:

Tofu pokroić w kostkę. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obtoczyć w mące, jajku i w sezamie.



Smażyć na oleju, na złoty kolor.


Wyłożyć na papierowe ręczniki, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.


Umyć dokładnie i osuszyć rukolę i roszponkę.

Truskawki dokładnie umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić wzdłuż, na 4 części. 

Pomarańczę przekroić w poprzek, na pół. Z jednej połowy wycisnąć 3 łyżki soku, który zostanie użyty do przygotowania sosu winegret. Drugą połowę obrać i pokroić w plastry. Następnie pokroić każdy plaster na 2 lub 4 części.

Z kolby cykorii oddzielić liście. Umyć je i osuszyć.


Sos:

Imbir obrać i zetrzeć na tarce.

Wymieszać ocet winny, oliwę i sok z pomarańczy. Dodać starty imbir i miód. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. 


W misce lub na talerzu położyć roszponkę i rukolę. Na nich ułożyć kawałki tofu, liście cykorii oraz kawałki truskawek i pomarańczy. Polać całość sosem winegret. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...