24 kwietnia 2013

Tarta z łososiem i ogórkiem w słodko-kwaśnej marynacie z koperkiem

To wytrawna tarta z łososiem, zarówno świeżym jak i wędzonym, na maślanym spodzie. 

Wędzonego łososia ubija się ze śmietaną lub z mlekiem skondensowanym niesłodzonym, jajkiem i z koperkiem. Kremową masę wylewa się następnie na ugotowanego na parze świeżego łososia i całość posypuje się startym parmezanem.

Przed podaniem na tartę wykłada się, wcześniej przygotowaną, słodko-kwaśną sałatkę z ogórka z koperkiem.


Składniki (na małą owalną formę o wymiarach 30x14 cm)*:

Na spód:

125 g mąki
1/2 łyżeczki soli
60 g masła
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody

Na nadzienie:

225 g świeżego łososia (użyłam 160 g świeżego i 60 g wędzonego)
40 g wędzonego łososia
150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego lub śmietany
1 duże jajko
2 łyżki posiekanego koperku
15 g tartego parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz

Na sałatkę słodko-kwaśną z ogórka:

1 ogórek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru pudru
50 ml octu z białego wina
1 łyżka posiekanego koperku
pieprz

*W przypadku okrągłej formy o średnicy 23-25 cm ilości składników należy podwoić.

Przygotowanie:

Sałatka:

W pierwszej kolejności najlepiej przygotować sałatkę z ogórka, którego należy dokładnie umyć i pokroić na bardzo cienkie plastry.

Włożyć plastry ogórka na sito i dodać sól. Wymieszać, przykryć i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Po tym czasie, wypłukać ogórki pod bieżącą wodą i następnie osuszyć.



Ocet wymieszać z cukrem i z koperkiem i zalać nim ogórki. 


Włożyć do lodówki i marynować przez co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem odsączyć ogórki z zalewy.

Spód tarty:

Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło. Połączyć dłonią masło z mąką, tworząc grudki podobne do  kruszonki. Następnie dodać żółtko i wodę i wyrobić ciasto tworząc z niego kulę. Owinąć ciasto folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.


Po tym czasie wyłożyć ciastem spód i boki formy. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut. 

Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a na papier wysypać ziarna fasoli. Piec w temperaturze 200ºC, przez 10-12 minut. Po tym czasie usunąć papier z fasolą i piec przez następne 5-7 minut.


W międzyczasie ugotować świeżego łososia, na parze lub zalewając go wodą z solą i po doprowadzeniu do wrzenia wyłączyć ogień i zostawić łososia w wodzie, do wystygnięcia.

Ugotowanego i wędzonego łososia rozdrobnić dłonią na małe kawałki.

Wędzonego łososia ubić blenderem z mlekiem lub śmietaną i z jajkiem. Dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem.


Świeżego, rozdrobnionego łososia (do świeżego łososia dodałam  trochę wędzonego) wyłożyć na podpieczony spód.


Na łososia wylać mleko ubite z jajkiem i z łososiem. Posypać startym parmezanem. Piec w temperaturze 190ºC, przez 25-30 minut, do zarumienienia się wierzchu tarty.


Na zimnej tarcie wyłożyć odcedzoną sałatkę z ogórka.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...