26 kwietnia 2013

Tarta z ciasta filo ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kaparami

Bardzo lubię wytrawne tarty i ostatnio jakoś nie mogę się z nimi rozstać ;). 

Dziś proponuję kolejną tartę, lecz tym razem z ciasta filo - z serem feta i serem ricotta oraz z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów, kaparów, orzeszków piniowych i mięty.

Jako dodatek do tarty, proponuję sos tzatziki z jogurtu greckiego, ogórka, mięty i czosnku.



Składniki (na 4 porcje)*:

6-7 arkuszy ciasta filo
200 g świeżego szpinaku
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
100 g sera feta
50 g sera ricotta
80 g suszonych pomidorów
20 g kaparów
2 jajka
szczypiorek
2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
2 łyżki orzeszków piniowych
masło lub oliwa do wysmarowania arkuszy ciasta filo
oliwa
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

*Na tortownicę o średnicy 23-25cm

Sos tzatziki:

250 g jogurtu greckiego
1 ogórek
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
szczypiorek
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz

Przygotowanie:

Sos tzatziki:

Ogórek pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodajemy posiekaną miętę i szczypiorek.


Dodajemy jogurt i rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.


Na końcu dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wkładamy do lodówki.

Tarta:

Szpinak dokładnie myjemy. Grzejemy 2 łyżki oliwy i wrzucamy na nią pokrojony drobno czosnek i cebulę. Smażymy przez 3-4 minuty i następnie dodajemy drobno posiekany szczypiorek. 


Po 2 minutach dodajemy szpinak. Smażymy do zwiędnięcia szpinaku i odparowania wody.


Suszone pomidory zalewamy gorącą wodą i po 15-20 minutach odcedzamy i suszymy pomidory papierowymi ręcznikami. Jeśli używamy pomidorów w oliwie, należy je przed użyciem odsączyć z oliwy.

Wkładamy do miski ser feta i ser ricotta. Dodajemy pokrojone pomidory.


Dodajemy drobno pokrojone kapary i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.


Szpinak wykładamy na sito i przyciskając łyżką usuwamy nadmiar wody. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dodajemy do reszty składników.


Dodajemy posiekaną miętę, wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.


Orzeszki piniowe zarumieniamy na suchej patelni i następnie dodajemy je do reszty składników. Doprawiamy solą i pieprzem.


Przygotowujemy arkusze ciasta filo. Pierwszy arkusz smarujemy niewielką ilością oliwy lub roztopionym masłem i kładziemy go do formy (oliwą do dna), tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Smarujemy oliwą kolejny arkusz i wkładamy go do formy, trochę dalej od pierwszego. Postępujemy tak samo z 3, 4 i 5 arkuszem.


Na ciasto kładziemy farsz i zawijamy wystające ciasto do środka, przykrywając całkowicie farsz.


Na wierzchu kładziemy kawałki ostatniego arkusza ciasta filo. Pieczemy w 180ºC przez 30 minut lub do zarumieniania się tarty.


Po upieczeniu, wyjmujemy tartę z formy i podajemy lub studzimy ją na metalowej kratce.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...