2 kwietnia 2013

Sałatka z pomidorów i ogórka z quinoa i grzankami

Dziś proponuję sałatkę, w sam raz na poświąteczny wtorek lub  środę:), zainspirowaną przepisem z książki Yotama Ottolenghi ''Plenty'' lub ''El Gourmet Vegetariano'' (tytuł hiszpańskiego wydania książki).

To sałatka z quinoa/komosą ryżową, grzankami z chleba na zakwasie, pomidorami, ogórkiem oraz swieżą kolendrą, miętą i natką pietruszki, która może stanowić lekki, jednodaniowy obiad.

Składniki (na 4 porcje):

40 g quinoa
4 skibki (kromki, pajdy) chleba - najlepiej na zakwasie
4 dojrzałe pomidory (około 400g)
2-3 ogórki (około 250g)
1/2 czerwonej cebuli
4 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżki octu z czerwonego wina
2 ząbki czosnku
60 ml oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz


Przygotowanie:

Quinoa dokładnie wypłukać i ugotować według wskazówek umieszczonych na opakowaniu.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Kawałki chleba posmarować oliwą z oliwek i posypać odrobiną soli. Piec (grillować) przez 10 minut (chleb powinien całkowicie się wysuszyć).


Po wystygnięciu połamać chleb na kawałki.

Pomidory dokładnie umyć i pokroić na 2 cm kawałki. Wrzucić do miski. Pokroić ogórki i dodać je do pomidorów.


Dodać cebulę pokrojoną w piórka i posiekaną kolendrę, miętę i natkę.


Na końcu dodać chleb i quinoa.


Przygotować sos. W miseczce wymieszać oliwę z ocetem i sokiem z cytryny. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać i polać sosem sałatkę.


Doprawić solą i pieprzem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...