10 kwietnia 2013

Makaron z krewetkami po tajsku

Dziś proponuję przepis na makaron z krewetkami w tajskim stylu, czyli w sosie (zupie) z mlekiem kokosowym, papryką chili, orzeszkami ziemnymi i trawą cytrynową.


Składniki (na 4 porcje):

200 g makaronu ryżowego
350 g krewetek (bez głów i pancerzy)
400 g bulionu rybnego lub z kurczaka
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka tajskiego sosu rybnego
2 łyżki oleju arachidowego lub sezamowego
pęczek dymki
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona papryka
50 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
1 papryka chili tabasco (świeża lub suszona)
1 łodyga trawy cytrynowej
świeża kolendra
sól, pieprz




Przygotowanie:

Orzeszki ziemne uprażyć na oleju arachidowym lub sezamowym. Wyjąć je z patelni.


Seler, paprykę i dymki oraz paprykę chili pokroić w paski. Wrzucić warzywa na olej po orzeszkach. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty i następnie dodać mleko kokosowe, bulion, tajski sos rybny i trawę cytrynową (przekrojoną wzdłuż).


Zagotować. Dodać obrane, osuszone papierowym ręcznikiem i posolone, krewetki. Gotować 2-3 minuty.


Przyprawić solą i pieprzem i następnie dodać, namoczony wcześniej w gorącej wodzie i odsączony, makaron ryżowy.


Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i gotować przez 2 minuty. Na końcu dodać uprażone wcześniej orzeszki ziemne i przed podaniem posypać posiekaną kolendrą.




Źródło: Aplikacja ''Recetario''.
Smacznego !!!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...