15 kwietnia 2013

Groszek z szynką serrano

My jemy groszek z marchewką, a Hiszpanie z szynką serrano (jamón serrano).

W dosłownym tłumaczeniu, jamón serrano oznacza "szynka górska". Otrzymuje się ją z tylnych udźców wieprzowych, które soli się i następnie suszy na powietrzu - najczęściej w obszarach górskich, gdzie niskie temperatury wpływają korzystnie na ich dojrzewanie.

Gdy szynka jest uzyskiwana z przednich udźców, wówczas nazywana jest "paleta'' lub ''paletilla''.

Guisantes con jamón, bo tak nazywa się ta potrawa, podaje się jako pierwsze danie lub jako dodatek do mięs ryb.



Składniki (na 2 porcje):

100 g mrożonego groszku
40 g szynki serrano (można ją zastąpić szynką parmeńską lub szwarwaldzką)
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na kilku łyżkach oliwy. Dodać pokrojoną szynkę. Smażyć przez kilka minut.


Dodać zamrożony groszek.


Smażyć do czasu, aż groszek będzie miękki. Doprawić solą i pieprzem. 




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...