8 kwietnia 2013

Filety wołowe w sosie curry

Dzisiejszy przepis pochodzi z mojego nowego nabytku tj. z książki słynnego katalońskiego kucharza Ferrana Adrià pt."La comida de la familia".

Książka zawiera 31 zestawów obiadowych (menús), które były przygotowywane dla pracowników, słynnej i niestety już nieistniejącej, restauracji elBulli.

Każdy zestaw obiadowy składa się z pierwszego i drugiego dania oraz z deseru. Oprócz wyliczenia i przedstawienia na zdjęciu wszystkich składników potrzebnych do przygotowania poszczególnych dań, na wstępie każdego zestawu znaleźć można pomoc w zorganizowaniu poszczególnych etapów pracy w trakcie przygotowania każdego menú.

Warto zwrócić również uwagę na niezliczoną ilość zdjęć, obrazujących poszczególne etapy przygotowania potraw - co, moim  zdaniem, jest bardzo ważnym i niezastąpionym elementem książki kucharskiej.



Składniki (na 2 porcje):

3 filety wołowe (o grubości około 0,5 cm)
kawałek świeżego imbiru (w oryginalnym przepisie 1/2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru)
kolendra (10 gałązek)
1 i 1/2 łyżeczki żółtej tajskiej pasty curry (w oryginalnym przepisie 1/4 łyżki)
100 ml mleka kokosowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody (w oryginalnym przepisie 1/2 litra)


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać drobno posiekany imbir i pastę curry. Wymieszać. Następnie dodać połowę posiekanych liści kolendry i 75 ml mleka kokosowego.


Mięso posolić i popieprzyć. Włożyć na patelnię. 


Dodać wodę i zagotować. Gdy sos zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, do miękkości (w moim przypadku trwało to około 1,5 godziny).



Gdy mięso będzie miękkie, dodać resztę mleka kokosowego i posiekanej kolendry. Zagotować.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...