4 kwietnia 2013

Dżem truskawkowo-bananowy z kardamonem

Sezon truskawkowy w pełni, dlatego dziś proponuję dżem truskawkowo-bananowy z nutą kardamonu.

Składniki:

900 g truskawek (po usunięciu szypułek)
400 g bananów (obranych)
sok z 1/2 cytryny
200 g cukru
nasiona kardamon (do smaku)

Przygotowanie:

Truskawki dokładnie umyć, odsączyć z wody, pokroić każdą na 8-10 części, zasypać cukrem i wymieszać. Odstawić na co najmniej 2 godziny.


Po tym czasie włożyć truskawki do garnka lub na patelnię. Gotować na małym ogniu przez co najmniej 1 godzinę. Następnie dodać sok z 1/2 cytryny i pokrojone w kostkę banany.


Gotować przez około 1/2 godziny lub do uzyskania pożądanej konsystencji. Po tym czasie można rozdrobnić cały lub część dżemu w blenderze. Na samym końcu dodać rozdrobnione w moździerzu nasiona kardamonu.


Dokładnie wymieszać i gotować przez 10 minut.


Gorący dżem włożyć do wygotowanych lub wyprażonych w piekarniku słoików i zakręcić.

Pozostawić słoiki odwrócone do góry dnem do całkowietego wystygnięcia lub pasteryzować w piekarniku lub w garnku z wodą.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...