22 kwietnia 2013

Dżem pomarańczowy

Kolejny prosty w wykonaniu dżem, tym razem to dżem z owoców i skórek pomarańczy z dodatkiem skórki cytrynowej.

Do dżemu dodałam też świeży imbir, który oczywiście można pominąć, ale namawiam do eksperymentu, gdyż moim zdaniem  końcowy efekt smakowy jest bardzo ciekawy.

Składniki:

1,3 kg pomarańczy (ze skórką)
400 g cukru (użyłam 300 g białego cukru i 100 g brązowego cukru trzcinowego)
skórka z 1 małej cytryny
5-10 g świeżego imbiru (opcjonalnie)
500 ml wody

Przygotowanie:

Pomarańcze i cytrynę dokładnie umyć. Obrać ze skórki i usunąć białe części, zarówno z pomarańczy jak i ze skórek.



Owoce pokroić w kostkę usuwając pestki i wrzucić je na patelnię. Skórki pokroić w paski, zalać wodą i gotować przez około 10 minut. Po tym czasie, wylać wodę i czynność powtórzyć. Gdy skórki ostygną, pokroić je w cienkie i krótkie paski.


Do owoców wlać 500 ml wody i zagotować. Dodać pokrojone w paski skórki i cukier. Dodać świeży imbir, pokrojony w cienkie paski (opcjonalnie).



Gotować na małym ogniu do czasu, aż dżem zgęstnieje (1,5 - 2 godzin).


Gorący dżem włożyć do wyparzonych lub wyprażonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem, do całkowitego wystygnięcia lub pasteryzować w piekarniku lub w garnku z wodą. Przechowywać w chłodnym miejscu.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...