28 marca 2013

Zupa z ciecierzycy, szpinaku i dorsza

Zupa z ciecierzycy, szpinaku i dorsza, czyli potaje de bacalao con garbanzos y espinacas lub potaje de vigilia, to tradycyjne danie przygotowywane w niemal całej Hiszpanii w Wielki Piątek.

Skład zupy zmienia się w zależności od regionu, lecz niemal we wszystkich można znaleźć ciecierzycę i dorsza. 

Podstawowym składnikiem, prawie wszystkich, potraw przygotowywanych w Wielkim Tygodniu (Semana Santa) jest suszony lub solony dorsz.

W tym okresie przygotowuje się dorsza smażonego, dorsza w sosie pomidorowym lub w czosnku. Bardzo popularne są croquetas de bacalao - krokiety z dorsza (przepis na nie znajdziecie tutaj) lub buñuelos de bacalao. 

W Kordobie, Maladze i Extremadurze przygotowuje się sałatkę z dorsza i pomarańczy (Ensalada de naranja y bacalao), a w Galicji pasztecik z dorszem (przepis tutaj) czyli empanada de bacalao.

Składniki (na 4 porcje):

400-500 g ugotowanej ciecierzycy
250-300 g dorsza (solonego)
250 g szpinaku
1 łyżka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka kuminu
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 kromki chleba
2 jajka 

1-2 liście laurowe
oliwa z oliwek



Przygotowanie:

Dorsza moczymy w wodzie przez co najmniej 48 godzin, zmieniając kilka razy wodę.

Jajka gotujemy na twardo.

Szpinak dokładnie myjemy.

Grzejemy w garnku 3 łyżki oliwy. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut i następnie dodajemy szpinak.


Gdy szpinak zwiędnie dodajemy ciecierzycę. Gotujemy przez 2-3 minuty i następnie dodajemy dorsza, osuszonego papierowymi ręcznikami i rozdrobnionego. Wsypujemy paprykę i kumin.



Dokładnie wszystko mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty.

Następnie wlewamy wodę - 3 szklanki lub tyle, aby przykryć nią wszystkie składniki - i dodajemy liść laurowy. Gotujemy przez około 15 minut na średnim ogniu.

Chleb  smażymy na oliwie. Oddzielamy białka jajek od żółtek. Wrzucamy rozdrobniony chleb i żółtka oraz kilka łyżek wody z zupy do blendera i rozdrabniamy wszystko na gładką masę, którą dodajemy do zupy.



Mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Na samym końcu dodajemy pokrojone drobno białko z ugotowanych wcześniej jajek.





Źródło:cocinandoentreolivos.blogspot.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...