4 marca 2013

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Dziś polecam zupę z pomidorami i ciecierzycą na podsmażanym boczku - w sam raz na zimowy poniedziałkowy obiad.

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy (przed ugotowaniem)
50 g boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 dojrzałe pomidory
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,8-1 litr bulionu warzywnego
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól
pieprz
cukier


Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy w wodzie, przez całą noc. Następnego dnia gotujemy prawie do miękkości. Odcedzamy.

Cebulę i czosnek oraz boczek drobno kroimy. Boczek wytapiamy i zarumieniamy. 

W garnku grzejemy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę, czosnek i liść laurowy. Zarumieniamy i następnie dodajemy boczek. 


Smażymy przez chwilę i następnie dodajemy starte na tarce pomidory wymieszane z przecierem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.


Smażymy przez kilka minut. Dodajemy ciecierzycę i następnie bulion warzywny. Gotujemy przez około pół godziny lub do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka.


Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...