11 marca 2013

Zakręcone ciastka

Dziś proponuję - przepięknie pachnące podczas pieczenia - ciastka czekoladowe z mąki orkiszowej z nadzieniem z serka śmietankowego, orzechów laskowych i wiórków kokosowych.

Składniki:

Na ciasto:

220 g mąki orkiszowej
25 g kakao
150 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
120 g masła
1 jajko
1-2 łyżki mleka

Na nadzienie:

100 g serka śmietankowego (np. serek philadelphia)
60 g miękkiego masła
60 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
75 g wiórków kokosowych
50 g zmielonych orzechów laskowych

Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki ciasta. Uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.


W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Serek śmietankowy ubijamy z masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym.


Dodajemy wiórki kokosowe i zmielone orzechy laskowe.


Łączymy dokładnie wszystkie składniki i wkładamy nadzienie do lodówki.


Ciasto kładziemy między dwoma kawałkami foli spożywczej i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 20x30 cm.


Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy nadzienie.


Prostokąt zwijamy w rulon - zaczynając od krótszego boku.


Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia kroimy rulon na plastry o grubości 0,5 cm. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy, na 8-10 minut, do piekarnika nagrzanego do 200ºC.


Schładzamy upieczone ciastka na kratce.




Źródło: angiesrecipes.blogspot.com

Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Ciasteczka serniczki z czekoladą,super ,do zrobienia,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, nam bardzo smakowały:) Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...