18 marca 2013

Smażone mleko czyli leche frita

Święta Wielkanocne już tuż tuż i dlatego dziś proponuję przepis na jeden z deserów przygotowywanych w Hiszpanii w okresie Wielkiego Tygodnia (Semana Santa) - smażone mleko, czyli leche frita.

Nie jest ono tak popularnym deserem wielkanocnym jak np. torrijas, które przygotuję i o których opowiem w przyszłym tygodniu, lecz pojawia się ono dość często właśnie w tym okresie, przede wszystkim, w Andaluzji.

Jak to zwykle w Hiszpanii bywa, każdy region ma swoje tradycyjne potrawy, np w Katalonii i Walencji przygotowuje się Monas de Pascua, czyli ciasto w postaci słodkiego chleba, przyozdobionego gotowanym i czasami kolorowym jajkiem w skorupce (w Walencji) lub czekoladowymi figurami (Katalonii). Figury  te sprzedaje się w Katalonii także bez słodkiego chleba.

W Andaluzji, oprócz smażonego mleka, przygotowuje się także - bardzo podobne do siebie pod względem składników - pestiños, tortas de aceite, flores de sartén i roscos fritos. Do dwóch pierwszych dodaje się sezam indyjski (ajonjolí). Tortas de aceite, czyli placki z oliwy, przygotowuje się w piekarniku, natomiast trzy pozostałe smaży się na oleju słonecznikowym. Wszystkie natomiast, przed podaniem, posypuje się cukrem lub moczy się w miodzie.



Składniki (10 sztuk):

380 ml tłustego mleka
1 żółtko
30 g skrobi kukurydzianej
35 g cukru
20 g masła bez soli
skórka z połowy cytryny
1/2 laski cynamonu
1/2 laski wanili
masło do wysmarowania formy
mąka i jajko do obtoczenia kostek mleka
cukier puder/cukier zwykły i mielony cynamon do obtoczenia smażonych kostek mleka


Przygotowanie:

Cytrynę dokładnie umyć i obrać skórę z połowy owocu.  Laskę wanili przekroić wzdłuż i łyżeczką wyskrobać ziarenka.

Odlać 0,5 szklanki mleka i wymieszać je ze skrobią kukurydzianą.

Włożyć do garnka cynamon, masło, skórkę z cytryny, ziarenka wanili. Wlać resztę mleka i zagotować.


Gotować mleko przez 2 minuty. Odstawić na kilka minut.

Żółtko utrzeć z cukrem.


Dodać mleko ze skrobią kukurydzianą. Dokładnie połączyć z jajkiem.


Dodać zagotowane wcześniej mleko, wlewając je do miski przez sitko o bardzo drobnych oczkach.


Wymieszać wszystkie składniki, wlać je do garnka i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając do czasu, aż masa zgęstnieje.


Gotowa masa powinna mieć konsystencję budyniu. Wlać gotową masę do foremki wysmarowanej masłem (wymiary foremki, którą użyłam do wylania masy: 19x10x4). 


Ostawić do wystygnięcia i następnie włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki (ja zostawiłam masę w lodówce przez całą noc).

Schłodzoną i zgęstniałą masę wyjmujemy z formy i kroimy na  prostokąty.


Każdy prostokąt obtaczamy w mące i w jajku.


Smażymy na oleju.



Po wystygnięciu obtoczyć w cukrze lub cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.



Źródło: www.saboresymomentos.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...