8 marca 2013

Pulpety z morszczuka w zielonym sosie

Na początek trochę o zielonym sosie, który bardzo często pojawia się w hiszpańskiej kuchni.

Zielony sos, czyli salsa verde, to nic innego jak sos, którego podstawą jest drobno posiekany i smażony na oliwie z oliwek czosnek oraz natka pietruszki.

Oprócz czosnku i natki, do sosu dodaje się białe wino i bulion rybny. Charakterystyczne jest również to, że w sosie gotuje się obtoczoną w mące rybę lub (rzadziej) mięso.

Sos po odparowaniu staje się zielony, głównie za sprawą dodanej do niego natki pietruszki.


Składniki:

pulpety (8 małych pulpetów):

200 g filetów z morszczuka
40 ml mleka
40 g czerstwej kajzerki lub bagietki
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
olej lub oliwa do smażenia
mąka do obtoczenia pulpetów
natka pietruszki

sos:

1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 ml bulionu rybnego
30 ml białego wina
sól
pieprz
natka pietruszki

Przygotowanie:

Pulpety:

Filety rybne myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie suszymy papierowymi ręcznikami i następnie rozdrabniamy. Bułkę lub bagietkę moczymy w mleku. 


Do ryby dodajemy drobno pokrojony czosnek, jajko, bułkę odciśniętą z mleka i drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystkie składniki.


Formujemy pulpety i obtaczamy je w mące. Smażymy na złoty kolor na oliwie lub oleju.


Wykładamy na papierowe ręczniki.


Sos:

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Grzejemy 2 łyżki oliwy i smażymy na niej cebulę (przez 2-3 minuty). Dodajemy czosnek i posiekaną natkę pietruszki. 


Smażymy przez kolejne 2 minuty i wlewamy wino. Odparowujemy przez kilka minut i wlewamy bulion rybny. Gotujemy przez około 10 minut, na małym ogniu.



Po tym czasie, gdy sos trochę odparuje, wkładamy na patelnię pulpety. Zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut.


Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.



Przepis oparty na recepturze znalezionej na stronie: mercadocalabajio.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...