6 marca 2013

Placek z ciecierzycy z pieczoną papryką, sardynkami i karmelizowanym czosnkiem

Placek z ciecierzycy to nic innego jak socca provenzal - potrawa pochodząca z okolic francuskiej Nicei. 

Jej podstawowymi składnikami są: mąka z ciecierzycy, oliwa z oliwek i woda. Przygotowuję się ją w formie naleśnika, lecz nie na patelni tylko w piekarnku i najczęściej podaje się ją z solą, różnorodnymi przyprawami i oliwą z oliwek. 

Do pieczenia placka z ciecierzycy używa się najczęściej żeliwnych form.

Propozycja podania placka, pochodzi z bloga www.pepekitchen.com, a przepis na sam placek jest zaczerpnięty z książki Davida Lebovitza ''The Sweet Life in Paris''. Możecie go także znaleźć na stronie bloga Lebovitza: www.davidlebovitz.com.

Składniki:

Placek:

140 g mąki z ciecierzycy
280 ml wody
3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki do wysmarowania formy
szczypta kuminu

Na placek:

1 pieczona (jak w tym przepisie) papryka 
sok powstały z pieczenia papryki
3 ząbki czosnku
1 puszka sardynek w oliwie z oliwek
sól
oliwa z oliwek


Przygotowanie:

Placek:

Mąkę mieszamy z solą i kuminem, a wodę z oliwą. Łączymy suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 2 godziny.


Paprykę proponuję upiec dzień wcześniej. Pieczemy ją w całości i bez żadnych dodatków. Po upieczeniu i wystudzeniu usuwamy skórę i gniazdo nasienne. Zachowujemy sok z papryki powstały podczas pieczenia.

Ząbki czosnku kroimy na połówki lub na 4 części. Zarumieniamy na odrobinie oliwy z oliwek i następnie dodajemy 5 łyżek soku z papryki. Gotujemy na małym ogniu, do skarmelizowania.


Paprykę kroimy w cienkie paski. Sardynki odsączamy z nadmiaru tłuszczu.


Wracamy do placka. 

Wkładamy do piekarnika naczynie żeliwne lub formę, na której będziemy piec placek. Grzejemy piekarnik z włączoną funkcją 'grill'. Gdy się nagrzeje wyjmujemy formę i smarujemy ją 1 łyżką oliwy. Wylewamy ciasto, które powinno mieć grubość naleśnika.

Pieczemy przez 2-8 minut (zależy to od mocy grilla), na najwyższej półce piekarnika i z włączoną funkcją 'grill'. 


Po zarumienieniu placka wyjmujemy go z naczynia, używając do tego szpatuli. Pieczemy kolejny placek, a ten już upieczony możemy zostawić w dolnej części piekarnika, żeby nie wystygł.

Połamać placek na kawałki i na każdym z kawałków położyć paprykę, sardynkę i karmelizowany czosnek.

Placek można także podawać np. ze szpinakiem z tego przepisu lub z pieczarkami przygotowanymi jak w tym przepisie.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...