15 marca 2013

Omułki w sosie winno-maślanym

Dziś proponuję bardzo prosty sposób przygotowania muli w sosie: podsmażając na maśle cebulę i czosnek i następnie dodając białe wino i natkę pietruszki.


Składniki:

0,5 kg omułków
25 g masła bez soli
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
0,5 szklanki białego wina
natka pietruszki
pieprz


Przygotowanie:

Myjemy dokładnie omułki pod bieżącą wodą. Można też włożyć  je na przynajmniej 1 godzinę do miski z wodą i grubą solą.

Cebulę i czosnek drobno kroimy. Grzejemy na głębokiej patelni lub w głębokim garnku połowę masła. Smażymy na nim cebulę i czosnek.


Dodajemy omułki i białe wino. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż mule się otworzą. 


Wyrzucamy zamknięte omułki, a te otwarte wykładamy do miseczek.



Do sosu dodajemy resztę masła i drobno posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy przez 2 minuty i następnie polewamy sosem omułki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.


Podajemy z chlebem.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...