25 marca 2013

Mleczne torrijas

Mleczne torrijas, czyli torrijas de leche, to słodkie danie przyrządzane w Hiszpanii w okresie Wielkiego Postu i w Wielkim Tygodniu.

Przygotowuje się je ze słodkiego chleba lub czerstwej bagietki,  moczonej w mleku z dodatkiem cynamonu i wanili oraz czasami skórki z cytryny. Kromki chleba smaży się na oleju, a przed podaniem posypuje się je cukrem i/lub cynamonem. 

Oprócz tradycyjnych torrijas de leche, przygotowuje się także torrijas de vino, moczone w syropie z wina (najczęściej białego, ale także czerwonego) i cukru z dodatkiem cynamonu i skórki z cytryny i polewane miodem lub syropem z miodu.


Jak już wcześniej wspomniałam, torrijas można przygotować z  jedno lub dwudniowej bagietki, ale można też pokusić się o przygotowanie specjalnego, słodkiego chleba. Ja zdecydowałam się na tę drugą opcję.

Składniki:

Na chleb:

250 g mąki (chlebowej - z wysoką zawartością glutenu)
50 ml wody
50 ml mleka (pełnotłustego)
5g soli
10 g świeżych drożdży
15 g masła
25 g oleju słonecznikowego
40 g cukru
1 jajko

Na zaczyn:

25 g mąki chlebowej
10 g świeżych drożdży
2-4 łyżki ciepłej wody

Na torrijas:

0,5 litra mleka (pełnotłustego)
wanilia lub ekstrakt waniliowy, laska cynamonu, skórka z cytryny
2 jajka
1 łyżka cukru
cukier + cynamon do obtoczenia torrijas

Przygotowanie:

Chleb:

Zaczyn:

Rozdrabniamy drożdże i mieszamy je z mąką. Dodajemy wodę i formujemy zbitą masę.

Wkładamy ją do miski z ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 minut lub do czasu, aż masa wypłynie na powierzchnię wody.


W międzyczasie mieszamy mąkę z cukrem i solą, a wodę z mlekiem i drożdżami.

Łączymy suche składniki z płynnymi.


Dodajemy jajko, olej i roztopione masło. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.


Na końcu dodajemy zaczyn.



Wyrabiamy ciasto na gładką i jednolitą masę. Dzielimy ją na 2 części i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przykrywając ręcznikiem kuchennym.

Po tym czasie, formujemy dwa podłużne chleby. Owijamy je w folię spożywczą wysmarowaną olejem i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 2 godziny lub do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość). Przykrywamy ręcznikiem kuchennym.


Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 10-15 minut, do zarumienienia się chlebków.


Torrijas:


Torrijas najlepiej robić z jednodniowego chleba, który kroimy na kromki o grubości 1,5 cm.

Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy laskę cynamonu, skórkę z 1/2 cytryny i ziarenka z laski wanili lub 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy.



Kromki chleba wkładamy do głebokiego naczynia. Na każdą kromkę wlewamy łyżką mleko - tak żeby kromki wpiły jak najwięcej płynu.





Każdą kromkę obtaczamy w roztrzepanym jajku i następnie smażymy je na złoty kolor, na oleju.



Wykładamy na papierowe ręczniki, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Gdy ostygną obtaczamy je w cukrze lub w cukrze z cynamonem. Podajemy na zimno lub na ciepło.






Źródło: blogseitb.com
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...