22 marca 2013

Kurczak w miodzie z migdałami, cynamonem i szafranem

Potrawa dla tych, którzy lubią dania zainspirowane kuchnią orientalną: jej kontrastami smakowymi, które osiąga się łącząc przede wszystkim rożnorodne i często skrajne smakowo przyprawy.

Danie to, to połączenie kurczaka, pomidorów i migdałów przyprawionych miodem, cynamonem i szafranem.



Składniki (na 2 porcje):

2 filety z kurczaka
1 cebula (może być czerwona)
150 g pomidorów cherry
1 łyżka miodu
40 g migdałów (prażonych)
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta szafranu
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Jeśli migdały nie są prażone, zarumieniamy je na suchej patelni.


Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy go na złoty kolor, na oliwie z oliwek.


Zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojoną drobno cebulę i pomidory cherry, pokrojone na połówki lub w ćwiartki. Smażymy przez około 10 minut i następnie solimy i pieprzymy do smaku.


Następnie dodać miód, cynamon i szafran. Wymieszać i smażyć przez kilka minut. 


Dodać migdały i 1/4 szklanki wody.


Gotować przez około 10 minut lub do czasu, aż sos trochę odparuje.

Podawać z ryżem, kaszą lub komosą ryżową.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...