12 marca 2013

Karczochy z małżami w białym winie

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki "999 Recetas sin Bobadas" autorstwa Martina Berasategui i Davida de Jorge - dwóch kucharzy i właścicieli restauracji, pochodzących z Kraju Basków.



Składniki (dla 2 osób):

4 karczochy
250 g małży (np. almejas)
2 ząbki czosnku
300 ml wywaru rybnego
1 łyżka mąki
1/4 szklanki białego wina
kawałek suszonej papryki chili
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól



Przygotowanie:

Karczochy dokładnie myjemy, usuwamy zewnętrzne stwardniałe płatki i odcinamy 3-4 cm czubka. Kroimy je na 2 części i gotujemy  w osolonej wodzie, do miękkości (około 30 minut).


Na patelni grzejemy 2 łyżki oliwy i zarumieniamy na niej, pokrojony w plastry, czosnek i paprykę chili. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.


Następnie wlewamy wino i wywar rybny. Doprowadzamy do wrzenia.


Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i małże. 


Przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, aż małże się otworzą. 


Wyrzucamy zamknięte małże, a te otwarte wyjmujemy z patelni, na którą wkładamy ugotowane karczochy.


Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 5 minut. Następnie dodajemy małże i gotujemy przez 1-2 minuty.


Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.




Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. genialnie wygląda! a czy można użyć innych muszelek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam z innymi małżami, ale myślę, że też będzie dobre:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...