20 marca 2013

Budyń rybny

Dziś polecam budyń lub pudding rybny, czyli pastel de pescado, przygotowany z filetów z białej ryby, krewetek, paluszków krabowych, mleka zagęszczonego (niesłodzonego) i jajek.

Pieczony w foremce zanurzonej częściowo w wodzie, podawany na zimno z sałatą lub na ciepło np. z ryżem lub komosą ryżową.

Składniki:

280 g (po usunięciu skóry i ości) filetów z morszczuka lub innej białej ryby
70 g krewetek (bez pancerzy i głów)
80 g paluszków krabowych
25 ml oliwy z oliwek
1/2 cebuli
1/4 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu pomidorowego
200 ml zagęszczonego mleka, niesłodzonego
15 g mąki
2 jajka
sól, świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:

Jeśli używamy świeżych krewetek należy je dokładnie umyć, osuszyć i zarumienić na 2 łyżkach oliwy. Gdy ostygną, usunąć głowy i pancerze. Jeśli używamy mrożonych, obranych krewetek należy je rozmrozić, osuszyć i następnie zarumienić na patelni. 

Pokroić drobno paluszki krabowe i krewetki.


Rozdrobnić filety rybne.


Wlać na patelnię oliwę (25ml) i wrzucić na nią drobno pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć przez kilka minut, po czym dodać mąkę.


Dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki i następnie dodać sos pomidorowy. Smażyć przez 2 minuty.


Dodać rozdrobnioną rybę. Dokładnie wymieszać i smażyć przez kilka minut.


Dodać zawartość patelni do pokrojonych paluszków krabowych i krewetek. Posolić i oprószyć pieprzem do smaku. Wymieszać.

Włożyć mieszankę do blendera. Dodać jajka i mleko zagęszczone. Rozdrobnić wszystkie składniki na gładką masę.


Foremkę (np. taką jak na poniższym zdjęciu) wysmarować oliwą i włożyć ją do naczynia z wodą. Przygotowaną masę wlać do foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC, przez 30-45 minut (aż patyczek włożony w budyń będzie suchy).





Źródło: juegodesabores.blogspot.com.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...