25 lutego 2013

Trinxat - puré z ziemniaków i kapusty

Trinxat to danie wywodzące się z Pirenejów Katalońskich z regionów: Cerdenya i Alt Urgell oraz z Andory.

Jest to puré (hiszp.) lub purée (fr.) z ziemniaków i kapusty z dodatkiem boczku i czosnku.



Składniki (na 2 porcje):

2 ziemniaki
300 g kapusty
2 ząbki czosnku
4 plastry boczku
oliwa z oliwek
sól


Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kapustę gotujemy do miękkości.


Czosnek kroimy w plastry i zarumieniamy na kilku łyżkach oliwy z oliwek. Wyjmujemy czosnek z patelni.


Na oliwie po czosnku smażymy boczek (boczek powinien się pomarszczyć, dlatego należy go smażyć na sporej ilości oliwy i na dużym ogniu). Gdy ostygnie, rozdrabniamy trzy plastry i czwarty zostawiamy w całości.


Ugotowaną kapustę odcedzamy i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem. 


Ziemniaki obieramy, rozdrabniamy i mieszamy z kapustą. Dodajemy zarumieniony wcześniej czosnek i rozdrobniony boczek. Mieszamy.


Tak przygotowane puré wkładamy na patelnię (można wylać część oliwy z patelni, jeśli jest jej zbyt dużo) i smażymy do uzyskania zbitej i zarumienionej masy - około 15 minut -  mieszając od czasu do czasu. Solimy do smaku.


Przed podaniem można uformować z puré walec - przy użyciu miseczki lub foremki - i ozdobić odłożonym plastrem boczku.



Źródło: mercadocalabajio.com
Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...