5 lutego 2013

Tarta ze szpinakiem i serem ricotta

Dziś polecam tartę ze szpinakiem i ricottą na cienkim maślanym spodzie. 


Składniki (na formę 21 x 21 cm *):

Nadzienie:

300 g świeżego szpinaku
100 g sera ricotta
2 jajka
25 g tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto:

1 szklanka mąki
60 g masła
1/6 szklanki lodowatej wody
szczypta soli

w przypadku okrągłej formy o średnicy 25 cm należy podwoić ilość wszystkich składników.

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól i pokrojone na kawałki masło. Ugniatamy. W środku ciasta robimy wgłębienie, wlewamy wodę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto dodając, w razie potrzeby, jeszcze trochę wody.

Formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki, na około 30 minut.


W międzyczasie myjemy szpinak, kroimy i wkładamy na suchą patelnię. Podgrzewamy do czasu, aż szpinak zwiędnie. Wykładamy na sitko i odciskamy z wody.


Przestudzony szpinak mieszamy z serem ricotta. Dodajemy starty parmezan i roztrzepane jajka. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.




Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem, formę (wykładamy ciastem także boki formy). Ciasto przekłuwamy w kilku miejscach widelcem.


Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, a na nim ziarna fasoli. Wkładamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Po tym czasie usuwamy papier z fasolą i pieczemy jeszcze przez 6 minut. 


Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180ºC.



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...