13 lutego 2013

Tarta z calçots

Dziś tarta, która łączy dwa przepisy opublikowane jakiś czas temu na blogu: tarta z grillowanymi warzywami i hummusem i pieczone calçots z sosem salvitxada.

Do zrobienia tarty z calçots wykorzystałam spód z pierwszego przepisu i sos oraz pieczone calçots, które można zastąpić porami, z drugiego przepisu.

Oto rezultat:

Składniki (na 2 tarty):

spód:

2 szklanki mąki
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki bardzo zimnej wody gazowanej
1 łyżeczka soli
świeżo zmielony pieprz

sos:

składniki tutaj

pieczone calçots lub pory

Przygotowanie:

Sos przygotowujemy jak tutaj

Ciasto przygotowujemy i pieczemy jak tutaj.


Calçots lub pory przygotowujemy i pieczemy jak tutaj.


Po upieczeniu, pociągamy za ciemnozieloną środkową część i wysuwamy środek warzywa. W ten sposób oddzielamy wnętrza calçots od ich zewnętrznej przypieczonej warstwy.

Odcinamy ciemnozielone części i resztę kroimy w paski lub na kawałki.


Podpieczone i zimne ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem. Na  sosie układamy calçots lub pory. 


Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem można posmarować wierzch tarty pozostałym sosem.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...