27 lutego 2013

Tarta szpinakowo-pieczarkowa z burakami

To tarta zwana galette, na spodzie z mąki orkiszowej, z nadzieniem ze szpinaku duszonym w czerwonym winie, pieczarek pieczonych z parmezanem i rozmarynem oraz z buraków pieczonych z czosnkiem i liściem laurowym.

A wszystko to zwieńczone serem pleśniowym i parmezanem. Palce lizać !!!


Składniki:

Ciasto:

180 g mąki orkiszowej (użyłam razowej)
70 g zimnego, niesolonego masła
6 łyżek lodowatej wody
szczypta soli

Szpinak:

350 g świeżego szpinaku
2 małe cebulki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
200 ml czerwonego wina
sól, pieprz

Pieczarki:

350 g pieczarek
otarta skórka z 1 cytryny
25 ml oliwy z oliwek
20 g startego parmezanu
1 łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu
sól, pieprz

Buraki:

2 małe, upieczone lub ugotowane, buraki
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
sól, pieprz

Dodatki:

40 g startego parmezanu
40 g sera pleśniowego
1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu tarty przed włożeniem do piekarnika

Przygotowanie:

Spód:

Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i łączymy je z mąką, jak na kruszonkę. Dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, którą lekko spłaszczamy lub rozwałkujemy na okrągły placek. Schładzamy przez co najmniej 1 godzinę, w lodówce.



Szpinak:

Liście szpinaku dokładnie myjemy. Cebulki i czosnek drobno kroimy i zarumieniamy na oliwie lub maśle. Wlewamy wino i gotujemy do momentu, aż sos osiągnie konsystencję gęstego syropu.



Następnie dodajemy pokrojone liście szpinaku i smażymy przez kilka minut, aż szpinak zwiędnie. Solimy i pieprzymy do smaku i odcedzamy, jeśli szpinak jest zbyt wodnisty.


Pieczarki:

Cytrynę dokładnie myjemy, suszymy i trzemy jej skórkę.

Do startej skórki dodajemy oliwę i rozmaryn. Dokładnie mieszamy.

Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry. Wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Solimy i pieprzymy.

Polewamy sosem pieczarki i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200ºC. Następnie posypujemy pieczarki startym parmezanem i wkładamy  z powrotem do piekarnika, na 5 minut (ser powinien się rozpuścić i lekko zarumienić). Usuwamy nadmiar sosu.



Buraki:

Buraki pieczemy lub gotujemy w wodzie. Kroimy w plastry lub w pałeczki. 

Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i wkładamy drobno pokrojony czosnek oraz liść laurowy. Dodajemy buraki i pieczemy w temperaturze 200ºC, przez około 15 minut. 


Dodatki:

Parmezan trzemy na tarce. Przygotowujemy 40g sera pleśniowego.


Wracamy do ciasta. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na okrągły i cienki placek (o średnicy około 38cm).

Środek ciasta (zostawiając 4-6 cm do brzegu, na całym obwodzie) posypać połową parmezanu i rozdrobnionego sera pleśniowego.


Na sery wyłożyć szpinak, na szpinak pieczarki a na pieczarki buraki.


Zawinąć 'wolną' część ciasta na nadzienie, na całym obwodzie farszu, jak na poniższym zdjęciu i posypać resztą serów. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.


Piec przez 30-40 minut w temperaturze 200ºC.



Źródło: Angie's Recipes www.schneiderchen.de.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...