7 lutego 2013

Polenta z pieczarkami

Polenta ma konsystencję żółtej papki, którą przygotowuje się z mąki lub kaszki kukurydzianej.

Jest to potrawa pochodząca z Włoch, jakkolwiek spożywa się ją powszechnie w wielu krajach Ameryki Południowej: Argentyna,  Chile, Peru, Urugwaj oraz Europy: Austria, Szwajcaria, Bośnia, Chorwacja.

Gotową masę z polenty - do której często dodaje się oprócz wody także mleko, masło lub parmezan - przekłada się do płytkiego naczynia lub na zwilżoną wodą drewnianą deskę, wyrównując boki i wierzch.

Można ją jeść na gorąco lub na zimno - całkowicie stężałą i pokrojoną na kawałki. Podaje się ją z warzywami, grzybami, słoniną lub serem.

Składniki (na 2 porcje):

1/4 szklanki kaszki kukurydzianej
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka masła
1/4 szklanki startego parmezanu

300 g pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamiczego
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, świeżo zmielony czarny pieprz


Przygotowanie:

Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić i wymieszać z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. 

Wymieszać pieczarki z sosem z oliwy, octu i czosnku. Posolić, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i włożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC, przez 20 minut.


W międzyczasie, w wysokim garnku, zagotować mleko i wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, wsypać kaszkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu do czasu aż kaszka zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu.


Dodać parmezan i masło. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do płaskiego naczynia lub do miseczek.



Odstawić na 2-3 minuty, do stężenia.

W międzyczasie wymieszać upieczone pieczarki z posiekaną natką pietruszki.


Przed podaniem, wyłożyć pieczarki na stężałej kaszce kukurydzianej.


Źródło: www.twopeasandtheirpod.com

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...